Arbeta som influencer

Att jobba som Influencer är ett fantastiskt jobb. Helt klart underbart! Samtidigt som det är oerhört slitsamt eftersom du ansvarar för en hel verksamhet på en person. Du ska vara skribent, fotograf, kreatör, jobba med redovisning & budget samtidigt som du ska vara kontaktperson & ansiktet utåt för företaget. För att bara nämna några av arbetsuppgifterna som ingår.
Samtidigt får vi lägga mycket tid på att ständigt kämpa för vår rätt & vårt eget värde gentemot både företag & fördomar istället för att lägga tiden på det vi är bäst på – inspirera! Jag läser ofta att man skriver ”sk” före influencer, men vänta lite nu.. Backa tillbaka och kalla oss gärna bara Influencer för hur gärna man kanske inte vill att det är ett yrke så är det precis vad det är. Ett yrke!

Här är bilder från ett samarbete.

Anledningen till att jag skriver detta är för att jag ofta får frågan;
– Kan du leva på detta? Vad tjänar du då pengar på?

För att bättre förstå vad jobbet går ut på vill jag först förklara begreppet Influencer.

Influencers är ett relativt nytt begrepp som används för att beskriva en person som har stor påverkan på andra, t.ex. genom att ha många följare på sociala medier som instagram, blogg & youtube. Dessa influencers blir då attraktiva som marknadsförare för varumärken som gärna vill ta del av influencerns trovärdighet, målgrupp och starka röst..

Många företag har idag insett fördelen med att synas på dessa kanaler som deras potentiella kunder håller till på istället för ”traditionell reklam”.
Det är dock här hindren börjar för oss som vill försörja oss på vårt jobb!

Ödmjuk inför yrket – Influencers

Detta är min egna uppfattning om branschen & vill börja med att säga att jag är oerhört ödmjuk och tacksam för att denna möjlighet som jag jobbat mig till. Vi måste alla börja någonstans & det krävs oerhört mycket jobb för att kunna bli en Influencer – jag anser då att det ingår att du läser på och lär dig om lagar & regler. Detta gäller speciellt då du börjar ta emot någon typ av ersättning.

Pengar inte prylar

Det första vi möts av som hinder är just företag som INTE har förstått värdet av Influencer Marketing. Dom förväntar sig att vi går med på att bli utnyttjade genom att ta emot en produkt som kostat dom oftast en bråkdel av marknadspriset gentemot att publiceras på våra kanaler.
Helt galet, vad kostar inte en annons i ett magasin eller tidning? Då vet du inte ens hur många som ser reklamen?! När vi dessutom tar emot dessa produkter är vi skyldiga att skatta för produkten gentemot Skatteverket eftersom det ses som en förmån (detta kan inte ses som en gåva eftersom företaget ALLTID förväntar sig en motprestation). Dessa samarbeten går du alltså back på.
Jag tackar varje vecka nej till flera erbjudanden om att få produkter – även om det många gånger känns lockande så känner jag att jag förstör min egen framtid & branschen jag vill hjälpa till att bygga upp. Detta är  ett framtids forum som vi måste vara stolta över & kämpa för!

Marknadsföringslagen – inga missförstånd

Som ni säkert redan uppmärksammat lägger jag ibland ut annonser på min Instagram som tydligt är utmärkta för att inga missförstånd ska ske – det är är nämligen lag på att läsaren i början av inlägget ska förstå att det rör sig om reklam. Läs mer om marknadsföringslagen.

Läsaren ska alltså till 100% förstå att inlägget är sponsrat – direkt!

Det räcker därför inte att näringsidkaren skriver en #-tag sist i inlägget eller en text längst ned om att det rör sig om annons, samarbete eller reklam. Det ska tydligt märkas först i texten; -Annons, Reklam eller I samarbete med.
Som konsument ska du ha rätt att veta att inlägget är sponsrat redan vid första anblick & innan du hinner syna inlägget ordentligt.

Jag själv ser det som viktigt att endast marknadsföra företag som jag skulle kunna tänka mig köpa en produkt eller tjänst hos. Skulle jag inte vara nöjd med produkten skulle jag inte visa den för mina läsare.

Vanligtvis får vi höra från företag att dom har önskemål om att annonsen ska se ”genuin & naturlig ut” –  Till er företag svara jag – läs på om lagar och regler!

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i ämnet då jag tycker det är så roligt.
Skulle kunna skriva om utvecklings möjligheter, strategier, inkomstkällor.. Massor!
Uppskattar ni detta kan det säkert bli mer längre fram!

Gör rätt, både för din och för branschen skull om du jobbar som Influencer men också som konsument är det viktigt att vi vet vilka skyldigheter som finns för att vi ska känna oss trygga.

Min dröm är att få hjälpa fler att lyckas, håller just nu på att skriver material till min första föreläsning i en grundkurs om influencer marketing! Så spännande!
Jag säger som jag brukar – Kan JAG så kan NI!

Har ni frågor så fråga, jag hjälper så gärna till & dela gärna detta inlägget vidare för att fler ska få kunskap.

Jag vill avslutningsvis tilläga vad jag skrev i ett inlägg på Instagram för ett tag sedan. Som följare ser man mycket reklam som cirkulerar, dels syns detta mer än tidigare för att många faktiskt märker ut reklamen men också för att reklam finns där människor finns. Magasinen vi betalar för i butik är proppade av reklam, på Instagram får vi mängder av gratis inspiration så om det rullar på ett några annonsinlägg tycker jag inte det borde vara några bekymmer 🙂 Alternativet framåt kanske skulle vara att man annars får betala för att följa inspirationskonton.. Vem vet, framtiden får utvisa men jag lever min dröm och det har jag tänkt göra ett tag till.

 

5 reaktioner till “Arbeta som influencer”

 1. Jag har länge drömt om att kunna jobba hemifrån. Men vet inte hur och jag har inte många följare på Instagram eller någon blogg. Det händer ju inte så mycket i mitt liv då jag är arbetslös och bor på landet.😂
  Jag umgås med hunden bara och går promenader i skogen 🙂😃.

 2. Mycket bra skrivet och mycket inspirerande. Följer dig på insta och tycker du gör en väldigt bra jobb. När det kommer till annonser, kan jag ibland känna att det blir kanske lite för mycket (kanske inte just ditt konto), för många lägger upp flera olika samarbeten efter varandra. Det måste finnas luft mellan de olika annonserna för att man ska fortsätta hålla ett intresse.

  Absolut att jag vill jobba med mina bilder och sociala medier. Har väl inte riktigt tidigare varit ett med namnen som jag angivit på kontona tidigare. Nu har jag precis bytt till ett namn som är jag och det ska jag bygga upp och kämpa med. Tror det är viktigt att man hittar rätt innan man kan arbeta rätt.

  Ha en underbar helg och fortsätt att inspirera.

 3. Mycket bra skrivet!
  Uppskattar verkligen dina konton som är inspirerande, roliga och fylld av varm glädje. Fortsätt så 💚🌸🌱

Lämna ett svar