Hur du färgsätter från tapet?

Jag får ofta frågan hur jag tänker när jag färgsätter speciellt i de rummen vi valt att inte ha vita lister till tapeten. Jag tycker själv tapeten kommer fram på ett helt annat sätt med en kulör på lister till, MEN det måste vara en kulör som gör tapeten rättvis. En annan fördel när du gör på detta sättet är att du får en helt eget rum, det kommer inte vara många som har exakt samma sammanstättning även om de har samma tapet.
Hur ni gör detta tänkte jag visa idag.


Här ser ni färgsättningen jag gjorde på vår ovanvåning. Vi valde en tapet från Borås Tapeter som heter Waldemar, helt underbar eller hur?
Till det har jag plockat fram den ljusare kulören som heter NCS S 1002-Y  till taket & sedan tagit en kulörtonslik som heter NCS S 4502-Y som vi använt till liter och dörrar.

För att lättast kunna beskriv hur du kan tänka med färg behöver jag förklara NCS systemet, det kan verka lite krångligt men lär ni er detta kommer färgsättningen få en helt annan betydelse. Jag ska förklara så tydligt jag kan.

Här kommer några tråkiga men nödvändiga begrepp!

Ncs som ni läser överallt när man pratar färg betyder Natural Colour System & består av ett system med 1950 standard färger (börjar alltid med S annars är det ingen standard kulör) i en tydlig struktur.

En ncs kulör betäckning kan se ut såhär: S 1070-R60B
1020 är förnamnet (läs enligt nedan) & R60B är efternamnet (läs enligt nedan).

Rent gråa färger har ingen kulörton och nyansbeskrivningen följs av ett -N, för att beskriva att den är Neutral. Den rena gråskalan är en skala från vitt till svart = från 0300-N, som är rent vit till 9000-N som är svart.

Färgcirkel

NCS-systemet utgår ifrån sex elementarfärger som uppfattas av människan som ”rena”. Till exempel, elementarfärgen röd är endast röd och inte röd med en aning gult eller en röd med lite blått. De fyra kromatiska elementarfärgerna är gul (Y), röd (R), blå (B) och grön (G) samt de två icke-kromatiska elementarfärgerna som är vit (W) och svart (S).

Dessa finner ni i färgrymden och då i färgcirkeln som är ett horisontellt snitt genom färgrymden. vid varje ”flik” finner ni en kulörton.

Du kan här avläsa hur mycket ex blått det är i den gröna = B40G = En blåfärg med 40% grönt.

Färgtriangel

NCS Färgtriangel är ett vertikalt snitt genom färgrymden för varje kulörton. I triangelns bas finns gråskalan från vitt (W) till svart (S) och i triangelns spets den maximala kulörtheten (C). I färgtriangeln visualiseras färgens nyansplacering där man ser den visuella summan av vithet, svarthet och kulörthet.


R90B – Alltså en röd kulör med 90% blått

Börjar ni nu få grepp om detta ska jag förklara hur ni kan plocka kulörer i en tapet. Låt säga att ni hittar en kulör som finns i en tapet. Antingen med en kulörpinn (brukar finnas i färg och tapetbutiken), en färgsnurra eller nås atlas. När ni nu har denna kulören kan ni givetvis använda denna direkt men för att få ett mer intressant utryck tycker jag man ska använda en kulörtonslik eller nyanstonslik. Här kan du plocka flera kulörer som vi gjort.

Nyanslika färger – fungerar alltid tillsammans!

Färger som har samma nyans har samma position i de olika NCS Färgtrianglarna, oavsett kulörtonen. Exempelvis S 1020-B10G, S 1020 Y90R osv. Dessa kulörer kan man ex se hos pasteller, de är olika färger men samma nyans. Förnamnet är samma.

Kulörtonslika färger – fungerar alltid tillsammans!

Färger som har samma kulörton hittas på samma position i NCS Färgcirkel och därmed i samma triangel, oavsett nyanser. Exempelvis S 1010-R80B, S 2020-R80B. Efternamnet är samma.

När du sedan inreder kan du tänka på samma sätt, antingen kulörtonslika eller nyanstonslika. Du kan även välja kulörer som är mittemot varann i färgcirkeln för att de ska poppa ut. Produkterna ovan är annonslänkar.

På detta sätt kommer vi även färgsätta köket, vi kommer utgå från luckfärgen som är NCS S 6005-G50Y, kommer berätta mer om detta längre fram.

Jag hoppas ni förstod något av detta & gillar ni dessa inlägg får ni gärna berätta det. Jag tycker det är superkul att lära ut av det jag kan.

Kram Johanna

Lämna ett svar