Tre nyanser av greige

Varmgrå, beige eller greige? det är frågan när det snart är dags för ommålning här hemma. Inte helt enkelt kan jag lova!

Greige är ju som ni säkert alla redan vet en blandning mellan färgerna grått och beige. En snygg och lagom färg:ig färg tycker jag som inte är så förtjust av allt för starka eller mörka färger på väggarna. I alla fall är det så jag känner när vi nu funderar på att måla om kök, matplats och vardagsrum som ju hänger ihop och är ett stort rum hos oss. Beige och varmgrå gillar jag också men risken med dessa färger är ju att de lätt kan bli för kalla eller för varma.

Så nu är jag är på jakt efter den perfekta grå, beige:en eller greige:en. Ja jag vet, jag är typ sist på bollen och nu är det mer mörkare färger som gäller. Men för mörkt i detta rum går bara inte, vi skulle inte trivas. Det gäller istället att hitta en lagom varm och lagom ljus kulör.

Men rackarns så svårt det är när man ska hitta rätt kulör till sig själv och sitt eget hem och särskilt färg som ska målas på stora ytor och i flera typer av rum. Den ska gärna passa riktigt bra till mycket av den befintliga inredningen. Den ska också bryta av snyggt och framhäva tak och lister tillräckligt mycket som kommer fortsätta att vara vita utan att den upplevs som smutsig eller glåmig. Kulören måste också kontrastera mot köket som än så länge är äggskalsvitt och den ska också passa ihop med ljuset som kommer från tre olika väderstreck.


Vårt kök vätter nämligen mot norr. Här är ljuset alltid kallt på morgonen och denna del av rummet upplevs mörkare senare på dagen, även om vi har stora och många fönster i hela huset. Här kan fel grå/beige/greige upplevas som blå/lila om man har otur.

Matplatsen och vardagsrummet ligger i söderläge och här är ljuset fantastiskt mest hela dagen. Ljust och klart på förmiddagen och sedan lite gulare och varmare ju längre dagen går. Här är det inte så svårt med färg. Många av de jag kikat på blir fina i denna del av rummet tycker jag.

Å så har vi en del av vardagsrummet med ett fönster som släpper in ljus från väster. Så när solen går ner så blir ljuset väldigt varmt och på somrarna nästan rött. Risk finns att ljusa färger kan upplevas väldigt gul/röda på sen eftermiddag och kväll.

När jag hjälper andra med färgsättning brukar jag inte ha några som helst problem att rekommendera och hitta bra nyanser men här hemma är det av någon anledning väldigt trixigt. Har kikat och funderat i flera veckor nu och har väl äntligen lyckats banta ner alla alternativ till tre stycken i alla fall. Tror jag åtminstone… 😉


Just nu är de tre favoriterna jag har alla från Jotun och heter Tidlös, Tudor och Kalk. Alla ljusa och åt det varma hållet med både gult och lite rött i sig.

Så nu hänger de stora färgproverna litegrann överallt här och beroende på tid på dagen, olika ljus och väder så flyttar jag runt dem till olika platser i rummet och hoppas få bästa känslan för vilken färg jag ska välja. 

Å snart måste jag bara bestämma mig. Hur svårt kan det va egentligen…?

Kramar
Maria

Lämna ett svar