Banankaka á la Trädgårdsgatan

Landar i soffan efter lilla E:s kalas å tänkte passa på att ge er ett gott baktips inför helgen. Hoppas ni liksom jag har en fin fredag och kan njuta. Fredagar är ju bara underbara tycker jag. Hela helgen ligger framför och är helt orörd.

Häromdagen bakade jag och Ester en supersmarrig banankaka här hemma efter skolan och det var så mysigt. Att kunna göra saker tillsammans som vi båda tycker är kul och samtidigt kunna prata om dagen och annat som hänt i hennes närhet och vardag känns så viktigt att hinna med och särskilt nu när hon blivit lite större och många tankar och känslor snurrar runt där inne i den lillstora kroppen.

Att baka är nog nästan lite som terapi för oss båda och orden bara rinner ur oss samtidigt som vi måttar, blandar och vispar ihop alla ingredienserna. Så härligt att få ha denna stund ihop med min stora tjej!

Jag försöker allt mer tänka på att ta var på det vi har hemma och göra slut på så mycket som möjligt innan det blir för gammalt eller dåligt och denna gången passade det så rackarns bra att ta hand om de där tråkiga bananerna på bänken som ingen är så sugen på att äta upp. Vi bestämde oss för en banankak och för att göra den lite lyxigare än vanligt så blandade vi i lite choklad i smeten.

Här kommer receptet om ni blir sugna på att baka en egen.

75g smör
2 1/2 dl socker
2 msk mjölk
1/4 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 mogna bananer
100g blockchoklad
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Smält smöret och låt svalna. Blanda med socker, mjölk, salt & vaniljsocker. Dela äggen och blanda i gulorna tillsammans med det andra.

Mosa bananerna och blanda ner dessa i smeten. Hacka blockchokladen.

Blanda mjöl, blockchoklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner även dessa.

Häll blandningen i väl smord & bröad form.

Grädda 30-40 minuter i 175 grader.
Kakan skall vara knappt klar i mitten för att bli extra saftig.

Att baka banankaka känns så bra, då tar man till vara sådant som vi tyvärr annars hade slängt och jag vill verkligen bli bättre på att slänga mindre och använda mer. Både för att må bättre själv då jag inte gillar att slänga mat men också för miljöns och plånbokens skull såklart.

Hur brukar ni tänka med all mat som lätt blir över eller för gammal, har ni något bra knep för att inte glömma bort det som står längst in i kylskåpet eller skafferiet?

Ha en fortsatt fin kväll. Nu så ska jag mumsa en andra omgång av dagens födelsedagstårta.

Stor kram
Maria

2 reaktioner till “Banankaka á la Trädgårdsgatan”

    1. Hej Tina!
      De är faktiskt båda från IKEA, finns där nu och till jätte bra pris! 👌🏻✨
      Kram Maria

Lämna ett svar