Tips på hur du hänger tavlor

Jag vill idag tipsa er om hur man hänger tavlor och posters med enkla riktlinjer. Ni kommer dessutom få en rabattkod från Desenio som också har massa inspiration på kombinationer samt hur du kan hänga & bygga din egen tavelvägg

Koden ”25snickargladjen” ger 25% rabatt på posters hos Desenio.
Giltighetstid: 27-28:e mars. Gäller ej på ramar, handpicked-/collaboration/ personal posters.

Många tycker det är svårt och jobbigt att veta vad de ska placera på väggarna. Jag håller med, många gånger är det där jag fastnar.

Välja färger och kombinationer på posters

Du ska alltid gå på magkänslan när du väljer ut tavlor och posters. Tilltalar motivet? Får du någon känsla/intryck? Passar färgerna? Kompletterar färgerna? Här kommer några handfasta tips att luta dig mot.

  • Låt färgerna komma igen, hitta en ton eller nyans du gillar i rummet som du vill ha mer av. Försök sedan hitta samma eller en nyanstonslik/kulörtonslik färg, du kan även välja neutral färger.
  • Om du har neutrala färger i rummet kan det vara riktigt snyggt att ha en accentfärg på väggen. Låt då färgen du väljer komma igen i flera tavlor. Helst på 3 ställen i väggen.
  • Jag frågar en professionell konsthängare – Kjell Törnqvist – Om du har konst du gillar som ska synas, häng då inte saker bredvid som har samma färg, struktur. Det är då bättre med komplementfärger. Målet är att din konst ska synas & resterande posters blir komplement.

Hur du hänger tavlorna

Hur du hänger tavlor finns många åsikter kring. Jag har tagit hjälp av en professionell konsthängare – Kjell Törnqvist som har hängt över 300 utställningar för att få hans syn på tavelhängning.

  • Inga rätt och fel utan det handlar om tycke och smak när det gäller hemmet. Följ din egen känsla, på så sätt skapar du något unikt.
  • Har du ett motiv du vill framhäva, skapa extra utrymme kring detta.
  • Jämn underkant eller underkant skapar inga intressanta väggar, däremot kan man ta ut en centrumlinje. Alltså centrum på bilderna i samma linje (även om de är olika stora). På så sätt kan tavlorna hänga på rad men hamnar i olika höjd.
  • Undvik statiska underkanter, förskjut upp eller ner.
  • Sätt tavlorna i den höjd du kommer titta på tavlan. Du ska kunna betrakta bilden i rakt fram, antingen sittande eller stående. Alltså inte behöva titta ner eller upp. Tänk som fönster, du anpassar ett fönster eter utsikten.

Här nedan ser du 3 av mina personliga favoriter på hur Desenio satt hängningarna.

Du kan även använda Desenions egna verktyg för att bygga din tavelvägg, det gör du HÄR.

Jag valde ett färdigt kit som de säljer på Desenio, DETTA. Väldigt neutrala men då det händer mycket som det gör i vårt kök så kommer dessa bli perfekta!

Jag hoppas detta var till hjälp och glöm inte använda den grymma koden ni fått för att beställa tavlor till er.

Koden ”25snickargladjen” ger 25% rabatt på posters hos Desenio.
Giltighetstid: 27-28:e mars. Gäller ej på ramar, handpicked-/collaboration/ personal posters.

Ha en fin kväll!
Kram

Lämna ett svar