Bygg din egen sänggavel med förvaring

Jag har fått så många frågor om vår sänggavel med förvaring som vi har i vårt sovrum så idag tänkte jag att vi ska kika lite närmare på hur du enkelt kan bygga dig en egen.

Idén till just vår modell fick vi när vi renoverade det rum som nu blivit vårt sovrum för ca tre år sedan och då insåg att det skulle bli ett fantastiskt rum men också ett väldigt svårmöblerat. Alla vinklar, fönster och dörrar såg till att det inte fanns en enda vägg som var stor nog eller på rätt plats för att vi skulle få plats med vår säng och än mindre sängbord. Till slut valde vi att flytta fram den vägg som ligger mitt emot två av rummets fönster och samtidigt göra den bredare för att kunna placera vår säng mot denna. Det blev jätte bra då vi idag kan vakna och ligga och titta ut med en fin utsikt. Men en nackdel är att väggen är så pass smal att varken sängbord eller någon annan förvaringsmöbel får plats.

När vi skulle välja sänggavel började vi därför kika på modeller med inbygd förvaring för att kunna lägga undan exempelvis en bok eller mobilen på kvällen men de vi hittade gillade vi inte alls. Antingen var de i fel material, mått, färg eller prisklass så vi bestämde oss då för att bygga en egen.

I vår källare hade jag sedan tidigare hittat en gammal dörr från huset som vi återanvände som front. Det är ju kul att kunna använda sådant som redan finns och extra kul tyckte jag det var när jag visste att den här dörren hade funnits i huset sedan det byggdes på 20-talet.

Att använda en dörr till sänggavel har ju många gjort tidigare så den idén är ju verkligen inte ny men denna dörren hade fördelen att att den var symmetrisk i proportionerna med sina speglar och därför kan man inte vid första anblicken direkt se att det är just en dörr å det gillar jag.

Tre hyllor på vardera sida samt ett helt hyllplan högst upp ville vi ha så med 1,5 & 2cm tjock MDF-skiva byggde J bakstycket samt hyllplanen som inte går hela vägen ut till andra sidan utan har ett stopp med en ”vägg” ca 30 cm in så att böcker eller annat som man förvarar inte ska kunna skjutas in hur långt som helst in mot mitten. Ovantill har också MDF använts för att få ett helt hyllplan och här har jag jag inte spacklat igen de gamla urtagen för gångjärnen vilket gör att man här tydligare ser att det är en dörr vi använt.

Hela konstruktionen står sedan på fyra ben som enkelt sitter fast i dörren och i hyllkonstruktionen med skruv. De är också justerade med urtag så de ska passa mot golvlist och så att sänggaveln kommer precis intill väggen. För säkerhets skull har vi även satt fast gaveln i väggen så att den absolut inte kan tippa framåt med två krokar som gaveln är ”upphängd” på.

Ett tips för att göra det hela ännu enklare om du vill bygga en egen är att du räknar ut alla mått på MDF:en hemma innan du går och köper den. Sedan ber du brädgården att hjälpa dig med sågningen. De har ju nästan alltid stora bandsågar till hands på plats. Kostar nästan ingenting och så slipper du göra det tråkiga jobbet när du kommer hem och kan bara sätta igång att bygga istället.

För er som undrar över färgkod så är sänggaveln just nu målad med ”Varmgrå” från Jotun Lady. Ni som känner mig vet ju dock att detta kan ändra sig när som helst 😉

Ha en fin torsdag nu så ska jag sätta igång med dagens jobb!

Stor kram
Maria


Lämna ett svar