Livets dryck – Kombucha

Jag har under några månader druckit den sk livets dryck kombucha. Jag kan bara säga att wow vad bra jag mår av denna dryck.

Finns hur mycket som helst att läsa om på nätet och känner du ingen som har en svamp kan man beställa på nätet. 

Hur smakar den?

Jag upplever att det är väldigt olika från gång till gång, dels hur länge den står men också vad du smaksätter med. Det är lite vinäger smak på den. Det är också olika meningar, en del älskar den direkt, en del liksom jag har fått vänja mig och andra avskyr den och vägrar dricka igen. Jag tycker dock man bör låta den få sin chans för med tanke på alla hälso egenskaper så är det värt det!

Jag har ingen svamp, hur får jag tag i en?

Jag skulle säga att lättaste sättet är att skriva ut i sina sociala kanaler och fråga om man känner någon som har. Svampen delar sig nämligen vid varje fermentering så den som har svamp eller scoby som man kan kalla den har också fler.
Du kan även beställa en scoby på nätet men du kan även köpa färdig dryck, den är i min mening dock väldigt dyr mot vad den kostar att göra själv.

Jag har fått hem en svamp, hur gör jag nu?

Har du väl fått tag i en svamp är det dags att tillreda, här kommer ett recept:

 •  Koka upp 1 liter vatten i en kastrull. Tillsätt 2-3 tepåsar och låt dra i minst 15 minuter. Jag använder svart te, men du kan även använda andre teer, dock inte smaksatt.
 • Te till kombucha ska få dra länge så att det utsöndras mer kväve, vilket svampen behöver. 30min till 1h brukar jag låta mitt te ligga i.
 • Låt teet svalna till ca 40 grader och tillsätt sedan ½ dl socker per lister vätska som får lösas upp i vattnet. Sockret ”äts” sedan upp av jästsvampen.
 • Låt teblandningen svalna till rumstemperatur och häll över i ett kärl av glas eller porslin. Här är det viktigt att det är just glas eller porslin, och inte ett kärl av exempelvis plast eller järn.
 • Tillsätt 2 dl (eller ca 10%) färdig kombuchadryck (har du egen svamp sparar du lite efter varje tillredning för den nya satsen) för att få en bra start på jäsningsprocessen och för att skydda från skadliga mikroorganismer.
 • I den sura miljön kan inga skadliga bakterier utvecklas. Lägg sedan kombuchasvampen i teblandningen.
 • Täck över behållarens öppning med en tunn kökshandduk och fäst med ett gummiband för att skydda den från djur och damm.
 • Ställ behållaren på en lugn och varm plats. Frisk luft och värme (helst ca 23°C) är viktigt. Ju varmare det är desto snabbare går det. Starkt och direkt solljus är dock skadligt för svampen. Jag låter min stå i skåpet över kylen.
 • Låt kombuchakulturen stå i 10 – 14 dagar (det går även längre om du vill ha mer intensiv smak). Sen är det dags att ”skörda”.
 • Tvätta händerna ordentligt och ta upp den nya kombuchasvampen som har bildats på ytan.
 • Skölj av den försiktigt under rinnande kallt eller ljummet vatten och lägg tillfälligt i en liten glas- eller porslinsburk.
 • Häll på ca 2 dl (eller 10%) av den färdiga drycken och sätt på ett lock. Detta tillsätter du i nästa kombuchasats du gör!
 • 14. Nu kan du sila drycken och smaksätta med exempelvis färskpressad ingefära, apelsin, lime eller äpple. En del juice och 5 delar kombucha är ett bra förhållande, men smaka dig fram till vad du föredrar.
 • 15. Häll upp drycken i glasflaskor och låt stå i kylen för efterfermentering ca 3 dagar.
 • 16. Nu är kombuchan klar att dricka. Tänk bara på att öppna flaskan försiktigt när drycken är klar.
 • 17. Kombuchan kan bli ordentligt kolsyrad vid efterfermentering. Drycken håller sig sedan i flera månader i kylen.

Stort lycka till med er kombucha!

Vill även passa på att visa några bilder på sötaste syskonbarnen som hälsat på idag. Fick fotat lite och måste bara säga att jag ÄLSKAR min na

Nu ska jag fortsätta packa inför min långa resa till Gävle och Duro tapeter imorgon.

Kram Johanna


Lämna ett svar