Trädgårdsgatans goda rabarberpaj

Ända sedan jag kan minnas så har min mamma bakat en viss sorts paj därhemma. Som liten älskade jag doften och smaken och nu bakar jag densamma till min egen familj och de är precis lika förtjusta. Tjejerna älskar den knäckiga och knapriga ytan som blir så toppengod tillsammans med bären eller frukten som finns därunder. ”A perfect match” skulle man kunna säga och tillsammans med en smarrig vaniljsås blir det hela än godare såklart.

Det finns ju ett otal olika recept på paj där ute. Jag har provat en hel del av dem genom åren men jag faller alltid tillbaka på detta superenkla och jättegoda varje gång. Tre ingredienser är det enda som behöver finnas hemma. Dessutom är de bland de vanligaste som finns i skafferiet så det kan ju knappt bli bättre. Eller hur?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så i dag bakade jag och Edit en rabarberpaj men jag använder precis samma recept även till äpplen, blåbär eller exempelvis röda vinbär. Älskar när det är enkelt och när samma går att använda till nästan allt.

Jag och Edit började med att skala och dela rabarbern i små bitar. Strösslade över majsstärkelse då rabarber har en förmåga att vattna sig så mycket. Självklart går det lika bra med potatismjöl. Det blev även lite florsocker för att motverka det alltför sura och till sist lite vaniljsocker för smakens skull. Inga mängder av något och väldigt godtyckligt, men lite lagom sådär.

Sedan tog vi:

100 g smör
2 dl socker
2 dl mjöl

Alltihop i en bunke som knådades och kramades med rena händer till en stor deg. Denna plattade vi sedan ut i små bitar och lade ovanpå rabarbern som ett lock. Det blev inte det minsta snyggt men det gör inget. Smaken är lika god ändå. Det kan man vá säker på!

Till sist skjutsades allt in i ugnen på 250 grader i ca 10-15 minuter då pajen ska fått en varmt gyllengul färg och pajlocket blivit hårt, knaprigt och alldeles underbart.

Sedan är det bara att servera tillsammans med massor av god vaniljsås. Hittade ett superenkelt och gott recept HÄR hos Julia på en rårörd variant som jag bara måste prova och som ser sååå god ut!

Stort lycka till med baket om du provar. Jag lovar att du inte blir besviken!

Kram
Maria

Lämna ett svar