En grön favorit

På väg till kaffebryggaren i morse fick jag stanna till en stund vid dörren till vårt så kallade bibliotek och bara njuta en stund. Där inne står nämligen min absoluta favoritblomma just nu och den har verkligen växt till sig och blivit så otroligt fin över sommaren som gått.

Det är en vildpelargon som heter P Tomentosum och som jag köpte flera stycken av tidigt i våras för bara 20 kronor och denna var då väldigt liten och klen. Men nu har den blivit sådär stor, buskig och lagom spretig som jag älskar och den verkar verkligen trivas bra hos mig som annars inte brukar ha de allra grönaste fingrarna. Å jag skriver ”mig” då det endast är jag som sköter blommorna i vårt hem 😉 Hur är det hos er?

Jag gillar verkligen flera sorters pelargon och har både Doktor Westerlund, annan doftpelargon och Mårbackan här hemma men just denna varianten har så väldigt fin mörk grön färg i bladen, den växer lågt och buskigt och har mjuka, ludna blad som är så perfekta i formen tycker jag. Den ger nästan ett textilt intryck med sina matta sammetsliknande blad och det bidrar faktiskt även mycket till den ombonade känslan som jag vill åt i detta rummet också.

Å ska vi ändå prata fördelar så måste ju även doften nämnas såklart för den doftar nämligen helt ljuvligt. Redan vid lätt beröring av bladen eller vid en flytt från en plats till en annan så sprider sig polkagrisdoften i hela rummet. Japp du läste rätt, den doftar supergott av pepparmint och det måste man ju bara gilla ändå, både fräscht och lite läskande på samma gång.

Ena annan blomma av samma sort som jag haft utomhus i sommar har även blommat med små små vita blommor. Jättesöta, men jag gillar den faktiskt nästan mer utan. Den jag haft inomhus är också finare och mörkgrönare i bladen då just denna sorten inte älskar starkt solljus vilket det ju varit periodvis i sommar.

Så tips tips till nästa vår och ny pelargonsäsong. Nyp i alla pelargonblad du hittar å köp den som doftar gott av polkagris oavsett hur liten och klen den är, den kommer du bli supernöjd med!

Lämna ett svar