Hur man toppar/beskär och förökar en Fiolfikus.

I somras tog jag mod till mig efter faktiskt några års vånda till att toppa vår stora fiolfikus, tycker att de är så fina när de grenar ut sig. Klippte strax ovanför ett bladpar där jag ville att plantan skulle grena ut sig.

Har dessvärre inte fotat, utan dessa bilder är tagna från stories på instagram därav den sämre kvalite`n. Men vill så gärna visa och dela med mig 💚.

Sparade toppen och satte den i en damejeanne och det har blivit kraftiga fina rötter på skottet.

När jag hade klippt min planta och planterat om den så passade jag på att duscha den och ville få bladen att se fräscha ut. Jag hade läst någonstans att man kunde gnida in bladen med bananskal för att få dem glansiga. Det ville jag ju absolut testa och det fungerade alldeles ypperligt bra 🙌🏻.

Nu i vinter så har jag planterat skottet som jag sparade 😉

Planterat och klart så blev det en ny växt till samlingen som jag innerligt hoppas ska trivas och växa.

Här är moderplantan, är väldigt nöjd och glad över hur den har tagit sig :-).

Glansen är kvar från bananskalet 🙌🏻.

Fiolfikus ” Ficus Lyrata”

Detta var inte alls svårt utan jag säger till er som funderar på om ni ska våga eller inte, bara kör jag väntade onödigt länge pga rädslan för om det skulle misslyckas eller om jag skulle förstöra plantan vilket absolut inte hände😉.

Stort lycka till <3

2 reaktioner till “Hur man toppar/beskär och förökar en Fiolfikus.”

    1. Men å tack ;-), kan säga att det var inte alls svårt ❤️ kram och detsamma till dig 😍

Lämna ett svar